توسعه فردی یک فرایند مادامالعمر و روشی است که افراد میتوانند با کمک آن، مهارتها و ویژگیهای خود را ارزیابی کنند، اهداف خود را در زندگی در نظر بگیرند و برای تحقق و به حداکثر رساندن تواناییهای بالقوه خود اهداف تعیین کنند. این دسته از درسنامههای نکسینولب به مهارتهای مورد نیاز برای تعیین اهداف زندگی و مسیر شغلی شما را هدفمند میکند و منجر به زندگی کاری با کیفیت بالاتر و رضایتبخشتر برای شما شود. در این درسنامه کلیه اطلاعات و نکات لازم برای رشد و توسعه فردی مدیران و موسسان استارتاپها بیان میشود. از جمله مباحث اصلی این درسنامه رشد شخصیتی، توسعه شغلی و روشهای کسب مهارتهای پیشرفته است.
برترین منتورهای توسعه فردی
رشد شخصیتی
در بحث توسعه فردی، رشد شخصیتی یکی از پایهایترین مواردی است که باید به آن پرداخته شود. برای رشد شخصیتی هم هر شخص باید در درجه اول به خودشناسی بپردازد. به عبارتی خودشناسی شاکله اصلی رشد شخصیتی در برنامههای توسعه فردی است. مرحله دوم در توسعه فردی ایجاد توانایی حل مسئله است. هر شخصی که به دنبال رشد شخصیتی است باید بتواند این توانایی را در خود ایجاد کند. در این مرحله شخص با فرآیند و چگونگی ایجاد این مهارت آشنا میشود. اما رشد شخصیتی به اینجا ختم نمیشود، تمامی افرادی که به دنبال توسعه فردی و رشد شخصیتی خود هستند باید نسبت به تقویت مهارتهای ارتباطی خود هم اقدام کنند. از طرف دیگر شخصیتی انعطافپذیر داشته باشند. علاقهمندان به این مباحث میتوانند تمام این مباحث را در درسنامه توسعه فردی در قسمت رشد شخصیتی بیاموزند.
بیت معروفی در ادبیات کلاسیک ایران هست که میگوید «آب در کوزه و ما تشنهلبان میگردیم/یار در خانه و ما گرد جهان میگردیم». این بیت که مصرع اول آن به ضربالمثل تبدیل شده است، به این اشاره دارد که فرد برای پیدا کردن چیزی که میخواهد پیچیدهترین و دور از ذهنترین جاها را جستجو میکند و از سادهترین جاها غافل است. بسیاری از افراد در هنگام انتخاب شغل به دهها منبع مراجعه کرده و با افراد زیادی مشورت میکنند؛ غافل از آن که همهچیز همان نزدیکیها (در وجود خودشان) است. خودشناسی در کارآفرینی یعنی شناخت دقیق استعدادها، باورها و ترجیحات. برای رسیدن به یک آینده شغلی خوب بهتر است ابتدا خود را بشناسیم و سپس به سراغ منابع خارجی برویم.در این درسنامه درباره خودشناسی در شغل بیشتر به شما خواهیم گفت.
برنامهریزی فرآیند فکر کردن به فعالیتهای مورد نیاز برای رسیدن به یک هدف مطلوب است. به عبارتی برنامهریزی اولین و مهمترین فعالیت برای دستیابی به نتایج مطلوب است. برنامهریزی میتواند برای امور شخصی زندگی هر فرد باشد و یا میتواند به امور شغلی او برای رسیدن به موفقیت حرفهایش انجام شود. اما مساله این است که برنامهریزی اساسا چیست؟ برنامهریزی شغلی چه تاثیری در موفقیت شخص دارد و نقش برنامهریزی و آینده نگری چیست؟ با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را در این درسنامه نکسینولب بدانید.
مسائل و مشکلات، بخش جداناپذیری از زندگی انسان هستند. انسان یک موجود یادگیرنده است که از همان ابتدا، با حل مسائل مختلف برای تضمین امنیت و بقا، روش زندگی را یاد میگیرد. دنیای کسبوکار هم داستان مشابهی دارد. کسبوکارها با حل مسائل مختلف مربوط به هماهنگی، تولید محصول، فروش و… رشد کرده و به یادگیری میرسند. بهعبارت دیگر حل هر مسئله برای یک کسب و کار، قدمی رو به جلو محسوب میشود. برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار باید مسائل را قبل از رسیدن به شرایط بحرانی کشف کرد و سپس به حل آنها پرداخت. در این مقاله قصد داریم شما را با ابعاد مختلف تشخیص، شناخت و حل مسئله آشنا کنیم و راهکارهایی برای تقویت مهارت حل مسئله ارائه دهیم.
سازمانهایی که برای سالیان متمادی پیشرفت میکنند، از خلاقترین و نوآورترین شرکتها هستند.این سازمانها هیچگاه کپیبرداری نمیکنند، بلکه از ایدههای نوآورانۀ خود به عنوان سکوی پرتاب استفاده میکنند تا برنامه یا محصول یاخدمت منحصربهفردی ارائه دهند. آنها از خلاقیت و نوآوری خود برای دستیابی به موفقیتهای خارقالعاده بهره میبرند. در این درسنامه درباره این موضوع بیشتر توضیح خواهیم داد.
ما انسانها موجوداتی اجتماعی هستیم و از همان ابتدا، در قالب گروههای مختلف به فعالیت میپردازیم. گروههایی مثل خانواده، گروه درسی در مدرسه و دانشگاه و گروههای فعالیتهای فوق برنامه مثل تیمهای ورزشی. حضور در هر گروهی زمانی اثربخش و تاثیرگذار میشود که بتوانیم با دیگران ارتباطی مثبت و مفید بگیریم. ارتباطی که به همکاری، همپوشانی و یادگیری منجر میشود. میتوان گفت محیط کار مهمترین گروه در زندگی هر فرد است. وجود مهارت ارتباطی بالا در کارکنان باعث بالا رفتن بازدهی کل تیم و جریان داشتن اطلاعات بین آنها (یادگیری جمعی) میشود. در این مقاله به لزوم برخورداری از مهارت ارتباطی در کسب و کار میپردازیم.
سازگاری یا انعطاف پذیری در کار یک مهارت نرم است که به توانایی یادگیری سریع مهارتها و رفتارهای جدید در واکنش به شرایط اشاره دارد. نیاز به سازگاری و تطبیق پذیری در کار نه تنها برای یادگیری بیشتر بلکه برای موفقیت آینده هم بسیار مهم است. شخصی که سازگاری در محل کار خود نشان میدهد، انعطاف پذیر است و قادر است به کار خود حتی در شرایطی که اوضاع طبق برنامه پیش نمیرود، به طور موثر پاسخ دهد. این افراد معمولا هم به تنهایی و هم با اعضای تیم خوب کار میکنند. کارفرمایان معمولا هنگام استخدام کارمندان جدید به دنبال نیروهای سازگار هستند و این مهارت به دلیل اهمیت آن برای رشدونمو در یک نقش، به طور فزایندهای در توصیف جایگاههای شغلی گنجانده میشود.
توسعه شغلی
همه افراد شاغل همواره به دنبال توسعه شغلی خود هستند. اما چگونه باید برای توسعه شغلی خود اقدام کرد؟ مرحله اول در توسعه شغلی، رزومه نویسی است؛ افرادی که توانایی ارائه رزومه قوی دارند اولین گام توسعه شغلی خود را در فرایند استخدام و مصاحبه فراهم کردهاند. خود مصاحبه و نحوه حضور در آن مساله مهم دیگری است که داشتن دانش کافی در آن میتواند نقشی موثر در توسعه شغلی داشته باشد. بعد از استخدام هم قاعدتا داشتن عملکرد بهینه در تیم است که میتواند به موفقیت اولیه در موقعیت شغلی منجر شود. با حضور در تیم نکته مهمی که حائز اهمیت میشود توانایی ارائه مطلب و دانش به دیگران است. در مسیر توسعه شغلی، یکی از مهمترین مهارتهای شخصی، آشنایی با تکنیکهای مذاکره است. چون اساسا کار تیمی بدون مذاکره میسر نیست.گزارشنویسی هم مهارتی است که با تمرین و دقت عمل به دست میآید اما در نهایت میتواند به توسعه شغلی هر چه بهتر اشخاص در محیط کارشان منجر شود.
رزومه تنها مدرکی است که برای استخدام در هر شغلی حتماً باید آن را ارائه دهید؛ بنابراین داشتن رزومۀ خوب و قوی و البته رزومه نویسی با فرمت صحیح، لازم و ضروری است. میتوان گفت پس از آن، کاورلتر در جایگاه مهم بعدی قرار دارد. ما شما را با تمام مراحل و شیوۀ نوشتن رزومه آشنا میکنیم: از چگونگی تنظیم ساختار بخشهای مختلفش تا بازبینی برای حذف غلطهای تایپی و املایی. قول میدهیم که وقتی کارتان تمام شد، میخواهید رزومۀ خود را به تمام دنیا نشان دهید.
بسیاری از فرایندهای استاندارد مصاحبه هر روز در حال تغییر هستند و این تغییرات باعث میشود هر شرکت شیوه و روش خاص خود را برای استخدام و مصاحبه داشته باشد اما فرایند استخدام معمولا ثابت است. بنابراین در ادامه این مقاله از «نکسینولب» در خصوص فرایند مصاحبه شغلی و نکات مهم استخدام در خصوص مصاحبه شغلی و نحوه مصاحبه کاری توضیحاتی ارائه میشود.
تیم سازی و بهینه سازی عملکرد تیمی، از مهمترین مباحث عرصۀ مدیریت و کارآفرینی هستند. ضرورت بررسی این مفاهیم برای استارتاپها به قدری است که میتوان آن را دانشی بنیادی برای راهاندازی هرگونه فعالیت در عرصۀ کارآفرینی دانست. البته این مباحث اغلب از چشم مدیران، صاحبان کسبوکار و کارآفرینان دیده شده است. در این بین کمتر دیدهایم که این مولفهها از چشمانداز افراد درگیر در کار تیمی یعنی اعضای یک تیم بررسی شود. نکسینولب اما در این مقاله درست از همین زاویۀ متفاوت، به بحث دربارۀ بهینه سازی تیم اقدام کرده است. بر همین اساس در ادامه از رابطۀ انگیزش و بهینهسازی و راهکارهای تبدیلشدن به همتیمی خوب گفتهایم.
همه ما برای بیان نظرات و ایدههایمان، نیاز به ارتباط موثر با دیگران داریم. یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین راههای ارتباط با دیگران، خصوصا در حوزه کسبوکار و استارتاپ، ارائه مطلب است. شما برای اینکه سرمایهگذاران را جذب کرده یا مدیران خود را به اجرای یک ایده تازه مجاب کنید، نیاز به ارائه مطلب دارید. اما این ارائه چه زمانی اثرگذاری خوبی خواهد داشت؟ در این مقاله قصد داریم با بررسی ویژگیهای یک ارائه خوب و مهارتهای لازم برای آن، شما را در این راستا راهنمایی کنیم.
مذاکره بخشی از زندگی روزمره ماست و حتی میتوان گفت قدمتی به وسعت تاریخ انسان دارد. مذاکره در تمامی روابط انسانی دیده میشود، از درخواست افزایش حقوق از رئیس گرفته تا چانهزنی در فروش را میتوان نوعی از مذاکره دانست. با آشنایی و به کارگیری درست تکنیک های مذاکره شما میتوانید با دیگران تعامل بهتری چه از لحاظ شخصی و چه از لحاظ حرفهای داشته باشید. اما سوال این است که تعریف مذاکره چیست؟ آیا میان گفتگو و مذاکره تفاوتی وجود دارد؟ اصولا فرآیند مذاکره باید چگونه باشد؟ تکنیکها و ترفندهای مذاکره چیست؟ پاسخ تمام این سوالات را در ادامه این مقاله میتوانید بخوانید. با ما همراه باشید.
گزارش نویسی مهارتی است که فارغ از شغل یا موقعیت فرد، به کار او خواهد آمد. در واقع همیشه ممکن است از شما خواسته شود گزارشی از اتفاقات را ثبت کنید. گزارشها جدا از تفاوتهای تخصصی، در اصول نگارش و تدوین اشتراکات پرتعدادی دارند. بهعبارتدیگر، مبانی گزارشنویسی برای تمام مشاغل، مراکز علمی و جاهای دیگر یکسان است. در این مقاله قصد داریم ابتدا اهمیت گزارش نویسی را برای شما روشن کنیم و سپس با بیان مبانی و ارائه یک نمونه گزارش، روش تدوین یک گزارش اثرگذار را به شما نشان دهیم.
دورههای ویدیویی این بخش
مهارتهای پیشرفته
مهارتهای پیشرفته در توسعه فردی شامل مدیریت پروژه، مربیگری و کوچینگ، مدیریت نگرش و تفکر سیستمی است. این مهارتها در کنار هم در مسیر توسعه فردی میتوانند به موفقیت شغلی اشخاص منجر شوند. بنابراین همه افراد در فرایندی که برای توسعه فردی خود در نظر دارند باید در نهایت بتوانند به مهارتهای پیشرفته توسعه فردی برسند.
آیا شما همیشه رهبر گروه هستید و دوست دارید همهچیز و همهکس منظم و هدفمند عمل کنند و شما آنها را کنترل کنید؟ اگر پاسختان مثبت است، میتوانید بهعنوان «مدیر پروژه» مشغول به کار شوید. مدیر پروژه مسئول موفقیت یا شکست پروژه است و معمولاً کارهایی مانند تعریف پروژه، برنامهریزی پروژه، اجرای پروژه، بستن پروژه و مدیریت بودجه را بر عهده دارد. با تقسیمبندی فعالیتهای پروژه به چند مرحله، مدیر پروژه میتواند منابع را بهطور مؤثر سازماندهی و برنامهریزی کند. همچنین میتواند میزان موفقیت در نیل به اهداف را بسنجد، دربارۀ چگونگی حرکت به جلو تصمیم بگیرد و اگر لازم باشد، اقدامات اصلاحی را انجام دهد.
انسان همیشه برای رسیدن به اهداف خود نیازمند کسی است که راه را به او نشان دهد. برای همین است که جایگاه بالایی برای معلم و مربی در فرهنگهای مختلف وجود دارد. مربی به شما کمک میکند با انجام منظم یک سری کار و قرار گرفتن در یک نقش مناسب، پتانسیل خود را آشکار کرده و استعدادهای خود را شکوفا کنید. در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که کوچینگ چیست؟ ما همراه باشید.
مدیریت نگرش یکی از موضوعاتی است که همواره در حیطهٔ رشد و توسعهٔ مهارتهای فردی مطرح بوده است. درواقع این موضوع، علاوه بر مباحثه دربارهٔ نگرشهای شخص، به نحوهٔ شکلگیری ایدهها، افکار و رفتار فرد برمبنای نگرشهایش، میپردازد. البته بخش دیگری از مباحث این مفهوم نوین در حیطهٔ مدیریت و نسبت آن با رهبری و همچنین روابط و مهارتهای اجتماعی، جای میگیرد. بر اساس همین دیدگاه است که نکسینولب در این مقاله به بررسی همهجانبه این مسئله پرداخته است. در این یادداشت از تعریف و مؤلفههای نگرش شخصی، اهمیت و نحوهٔ شکلگیری آن و همچنین تأثیر آن بر رهبری و رفتارهای فردی حرف خواهیم زد.
تفکر سیستمی چیست ؟ تفکر سیستمی روشی کاملاً متفاوت برای مدیریت کسبوکار است. بخشهای مختلف سازمان مانند بازاریابی، منابع انسانی، لجستیک و…، گاهی در تعارض با یکدیگر قرار میگیرند. امروزه تفکر سیستمی مجموعهای از دانشها و ابزارها و اصلها را فراهم کرده است که «روش جدید تفکر» را برای مدیریتِ مؤثرترِ این بخشها و درک مشکلاتِ پیچیدۀ کسبوکار در اختیارتان قرار میدهد.
سوالات متداول
چرا برنامه توسعه فردی مهم است؟
برنامه توسعه فردی (IDP) ابزاری برای کمک به افراد در پیشرفت شغلی و شخصی است. هدف اصلی این برنامه کمک به افراد در جهت رسیدن به اهداف شغلی کوتاهمدت و بلندمدت و همچنین بهبود عملکرد شغلی فعلی است.
منظور از توسعه فردی چیست؟
توسعه فردی شامل فعالیتهایی است که تواناییها و پتانسیلهای فرد را توسعه میدهد، سرمایه انسانی ایجاد میکند، اشتغالزایی را تسهیل میکند و کیفیت زندگی و تحقق رویاها و آرزوها را افزایش میدهد.
درسنامههای نکسینولب
خودشناسی در انتخاب شغل چیست و چه اهمیتی دارد؟
برنامهریزی شغلی و نقش آن در موفقیت حرفهای
حل مسئله چیست و چه مراحلی دارد؟
خلاقیت و نوآوری در توسعه فردی
مهارتهای ارتباطی
هر آنچه باید در مورد انعطافپذیری و تطبیق در محیط کار بدانید
رزومهنویسی کامل و بینقص
استخدام و مصاحبه
اعضای یک تیم چگونه میتوانند باعث عملکرد بهینه در تیم شوند؟
همه چیز درباره ارائه مطلب که باید بدانید
تکنیکهای مذاکره را از تاکتیکهای جنگی یاد بگیرید
همه چیز درباره گزارشنویسی که باید بدانید
مدیر پروژه کیست و چه وظایفی دارد؟
همهچیز درباره کوچینگ یا مربیگری
مدیریت نگرش چیست و چگونه بر رفتارهای فردی، توانایی رهبری و رفتار در محیط کار اثر میگذارد؟
تفکر سیستمی چیست و چه نقشی در بهبود کسبوکار شما دارد؟
نظر متخصصین
سعید خزائی
طراح و توسعه دهنده محصول بوکینگ ویلا
خودشناسی مهمترین گام فردی برای حضور داشتن و کمک به یک ایده است. وقتی تواناییها و ضعفهای خودتان را بشناسید راحتتر میتوانید خود را با شرایط وفق دهید و برای پوشش دادن ضعفهایتان تلاش کنید و طبیعتا به موازات هم به رشد استارتآپتان نیز کمک کردید.
این دیدگاه برای درسنامه ی خود شناسی ثبت شده است.
سینا بهزادی فر
مدیر کمپ دیجیکالانکست
تیم مهم ترین دارایی است که انسانها در کنار هم برای یکدیگر ایجاد می کنند و از اولین روزهای بشریت تا به انسان قرن 21 و بعد از آن این مفهوم ادامه خواهد داشت و پیچیدگی آن روز به روز بیشتر خواهد شد. تعامل تیمی هر چند بدون داشتن دانش کافی از مهارتهای تیم ممکن است و حتی ممکن است که منجر به موفقیت شود ولی داشتن آگاهی و دانش از مهارتهای تیم سازی می تواند کمک بسیاری به تیم و اعضای آن باشد تا با این آگاهی بتوانند موثرتر و کارآمدتر با مشکلات در مسیر خود و چالشهای کار تیمی موفق شوند.
این دیدگاه برای درسنامه ی ساختار تیم استارتاپی ثبت شده است.
جلال برآبادی
همبنیانگذار لامینور
توانایی نه گفتن به هر چیزی که باعث می شود تمرکز فعالیت های تیم از دست برود یکی از مهمترین ویژگی های یک لیدر به حساب می آید. در مراحل شروع کسب و کار و به دلیل اینکه هنوز جریان های درآمدی و ارزش های پیشنهادی تیم ها فیکس نشده است، ایده ها و نظر های زیادی در تیم برای توسعه کسب و کار مطرح می شود و یک رهبر موظف است با اولویت بندی درست و نه گفتن به مواردی که باعث دور شدن از هدف های اصلی تیم می شود، کسب و کار نوپا را به سمت اهداف اصلی خود برساند. اما توجه داشته باشید که این نه گفتن به معنا مستبد بودن نیست و علت انتخاب اولویت های اصلی باید توسط کل تیم و با هدایت لیدر برای همه مشخص شود. به طور کلی یکی از مهمترین وظایف رهبر تیم این است که مطمئن باشد همه افراد تیم می دانند که کسب و کار به چه سمتی در حال حرکت است
این دیدگاه برای درسنامه ی ویژگی رهبری ثبت شده است.