منتورها و اساتید

استخدام و مصاحبه

استخدام و مصاحبه

بسیاری از فرایندهای استاندارد مصاحبه هر روز در حال تغییر هستند و این تغییرات باعث می‌شود هر شرکت شیوه و روش خاص خود را برای استخدام و مصاحبه داشته باشد اما فرایند استخدام معمولا ثابت است. بنابراین در ادامه این مقاله از «دیموندلب» در خصوص فرایند مصاحبه شغلی و نکات مهم استخدام در خصوص مصاحبه شغلی و نحوه مصاحبه کاری توضیحاتی ارائه می‌شود.

یک مصاحبه استاندارد شامل چه بخش‌هایی است؟

هر مصاحبه شغلی و استخدامی چند مرحله دارد به صورت کلی می‌توان مراحل استخدام را به پنج بخش تقسیم کرد. آشنایی با فرایند مصاحبه می‌تواند هم به کارجو و هم مصاحبه‌کننده برای مدیریت مصاحبه کمک کند.

    • معرفی و آشنایی

یکی از مهمترین مراحل در روند مصاحبه، اولین مرحله آن یعنی مرحله معرفی و آشنایی اولیه است.

مرحله معرفی و آشنایی جایی است که هر دو طرف حاضر در مصاحبه یعنی داوطلب استخدام و استخدام‌کننده اولین تاثیر خود را بر روی دیگری خواهند گذاشت. اما برای ایجاد اولین برداشت مثبت کافی است یک لبخند به لب داشته باشید و استرس را از خود دور کنید.

    • بحث و گفتگوی اولیه کوتاه

مرحله دوم مرحله بحث و گفتگوی اولیه کوتاه است گفتگوهای کوتاه اولیه خیلی مهم هستند چون یکی از بهترین روش‌ها برای ارزیابی کارجو در این مرحله اتفاق می‌افتد. در مورد انتخاب موضوعات در این مرحله از استخدام معمولا شرکت‌ها به رزومه یا لینکدین شخص مراجعه می‌کنند تا با جزئیات علائق او آشنا شوند. در این مرحله باید مثبت‌نگر باشید.

    • جمع‌آوری اطلاعات

مرحله سوم هم که مرحله جمع‌آوری اطلاعات است. این مرحله به آشنایی کارفرما از داوطلب و آشنایی با توانایی شخص کمک می‌کند. بنابراین باید از این مرحله به خوبی برای معرفی خود استفاده کنید. اینجا جایی است که باید زبان بدن و توانایی بیان خلاصه و کامل معرفی خود را به کارفرما نشان دهید.

    • سوال و جواب

مصاحبه اساسا یک تبادل نظر دو طرفه است. بنابراین باید هر دو طرف سوالات مهم خود را در این مرحله از فرایند استخدام مطرح کنند. سعی کنید سوالاتتان را در قالب جملات کوتاه و واضح بپرسید.

    • جمع‌بندی کردن

ختم مصاحبه به همان اندازه مراحل دیگر مهم است. همانطور که داشتن اولین برداشت عالی مهم است، دقت کنید که پایان مصاحبه باید حتما از مصاحبه کننده تشکر کنید و در صورت نیاز ایمیل پیگیری استخدام برای شرکت ارسال کنید.

چطور برای مصاحبه شغلی آماده شویم؟

آماده شدن برای مصاحبه ممکن است ترسناک به نظر برسد اما با چندین روش می‌توانید برای یک مصاحبه موفق آماده شوید. در ادامه یک چک لیست آماده‌سازی رای مصاحبه بیان می‌شود.

آماده شدن برای مصاحبه کاری در درجه اول به معنای وقت گذاشتن است تا اهداف و مدارک خود را با توجه به موقعیت و کارفرما بررسی و ارسال کنید. برای رسیدن به این هدف، شما باید در مورد شرکت تحقیق کرده و شرح وظایف را با دقت مرور کنید تا بفهمید چرا مناسب آن کار و استخدام در آن شرکت هستید.

مراحل آماده شدن برای مصاحبه شامل:

      1. شرح کار را با دقت بررسی کنید.
      2. دلیل مصاحبه و مدارک خود را در نظر بگیرید.
      3. در مورد شرکت و نقش خود تحقیق کنید.
      4. درباره محصول یا خدمات تحقیق کنید.
      5. درباره فرهنگ شرکت تحقیق کنید.
      6. پاسخ‌های خود را در مورد سوالات مصاحبه که رایج هستند، نظر بگیرید.
استخدام و مصاحبه

برای این که اطلاعات بیشتری در مورد شرکت مدنظرتان پیدا کنید کافی است در مرحله اول سایت و شبکه‌های اجتماعی آن شرکت را بررسی کنید. فراموش نکنید که گوگل جواب همه سوالات را دارد پس حتما اطلاعات دیگر و تکمیلی مدنظرتان را با جستجو در گوگل به دست بیاورید.

چگونه در مصاحبه نقات قوت خود را نشان دهیم؟

از خودتان بپرسید«بزرگترین نقاط قوتم چیست»، با این کار بیشتر با نقاط قوت خود آشنا خواهید شد. دقت داشته باشید وقتی مصاحبه‌کننده از شما می‌خواهد نقاط قوت خود را توصیف کنید، خصوصیات حرفه‌ای را ابتدا به اشتراک بگذارید و سپس آن‌ها را به نقشی که برای آن مصاحبه می‌کنید، ربط دهید.

همیشه روی کیفیت تمرکز کنید، نه کمیت

سه تا پنج مورد از نقاط قوت فردی خود را انتخاب کرده تا در هنگام مصاحبه بر آنها تمرکز کنید و پاسخ‌ها را از قبل آماده کنید. مهارت‌های مورد نیاز صنعت خود را در نظر بگیرید و نقاط قوت شخصی را که مکمل آنها است شناسایی کنید.

با داستان‌های شخصی از نقاط قوت خود پشتیبانی کنید

داستان‌هایی را که می‌توانید برای نشان دادن تجربیات قبلی به اشتراک بگذارید، شناسایی کنید. با پاسخ مستقیم به سوالات مصاحبه شروع کنید، سپس جزيیات مدنظرتان را بگویید.

چگونه فاصله بین سوابق کاری را در مصاحبه توضیح دهیم؟

توضیح فاصله بین سوابق کاری شاید در حین مصاحبه مشکل باشد. بهترین روش معمولا پرداختن به مسئله به صورت مستقیم و صریح است.

    • از قبل توضیحی تهیه کنید

اگر فاصله بین کارهایتان زیاد است، دلیل واضحی را برای آن ارائه دهید. اگر به هر دلیل یا دلایلی دیگری هم این فاصله بین سوابق کاری شما ایجاد شده حتما صادقانه آن‌ها را بیان کنید تا صداقت خود را نشان دهید.

    • بر مهارت‌های خود تمرکز کنید

اگر اکنون شغلی را انتخاب کرده‌اید که به مهارت‌های مختلفی نیاز دارد، پس باید تاکید کنید که نقاط قوت شما برای شغل فعلی مناسب‌تر است و از هر گونه توصیف منفی کارفرمای قبلی خود اجتناب کنید.

در صورت امکان، توصیه نامه‌های رو‌سا، همکاران و مشتریانی را که صلاحیت شما را تایید می‌کنند، آماده کنید و در سایت لینکدین خود بگنجانید.

چطور بر استرس و فشار روحی مصاحبه غلبه کنیم؟

قبل از اینکه به مصاحبه کاری بروید بهتر است از چند راهکار برای کاهش استرس استفاده کنید.

    1. برای کاهش استرس تصویرسازی کنید.

چشمان خود را ببندید و یک صحنه، مکان یا رویداد (واقعی یا خیالی) را تصور کنید که صلح آمیز، آرام و شاد است. سعی کنید تمام حواس خود را به تصویر بگنجانید.

همچنین می‌توانید تصور کنید که مصاحبه به خوبی پیش می‌رود، گام به گام در آن پیش بروید تا اعتماد به نفس شما افزایش یابد و استرس کاهش یابد. ذهن نمی‌تواند بین واقعیت و خیال تفاوت قائل شود.

    1. با تفکر مثبت و منطقی خود را ترغیب کنید.

افکار خود را به خوبی بررسی کنید و هر بار که چند روز فکر منفی داشتید، یادداشت کنید. هنگامی که از افکار منفی خود مطلع شدید، نگاه صادقانه به آنها بیندازید تا ببینید آیا اساسا مبنایی دارند یا خیر.

غالبا، وقتییک فکر منفی را به چالش می‌کشید، قدرت آن از بین می‌رود.

همچنین می‌توانید اظهارات مثبت را جایگزین افکار منفی کنید. هر روز صبح و عصر برای خود یک لیست از نکات مثبت بگویید.

    1. اهمیت جلسه را در ذهن خود کاهش دهید.

تصویر ذهنی خود را از جلسه دوباره تنظیم کنید. به جای مشاهده آن به عنوان یک مصاحبه بسیار مهم، آن را فرصتی هیجان‌انگیز برای ملاقات با افراد جدید و گسترش شبکه خود بدانید.

    1. عدم قطعیت‌ها را کاهش دهید.

وقتی زمان مصاحبه را تعیین می‌کنید، سوالاتی در خصوص این که مصاحبه کننده یا مصاحبه‌کنندگان چه اشخاصی هستند سوال بپرسید و تحقیقات و بررسی لازم را انجام دهید.

    1. برای آرام کردن خود به موسیقی آرامش‌بخش گوش دهید.

در راه مصاحبه، به موسیقی آرامش بخش خود گوش دهید.

استخدام و مصاحبه

بعد از مصاحبه چه اتفاقی خواهد افتاد؟

قبل از اینکه از اتاق مصاحبه بیرون بروید، مطمئن شوید که مصاحبه‌کننده به شما گفته است می‌دانید مرحله بعدی چه زمانی خواهد بود، چه زمانی با شما تماس خواهند گرفت و یا اگر لازم است چگونه باید با آنها تماس بگیرید.

قبل از موعد مشخص شده هرگز برای بررسی استخدام خود تماس نگیرید. اینکار ممکن است به عنوان مزاحمت شناخته شود. اگر رد شدید، بازخورد بخواهید تا در مصاحبه‌های آینده آنچه را که می‌توانید بهبود دهید.

انواع استخدام و همکاری در یک شرکت چیست؟

دقت کنید که شما به عنوان کارجو می‌توانید با توجه به شرایط زندگی خود یکی از چهار نوع اصلی استخدام را مد نظر قرار دهید. شرکت‌ها هم معمولا این فرصت‌های استخدامی را فراهم می‌کنند. بنابراین با بررسی شرایط زندگی و تحصیلی خود، برای شرکت‌ها رزومه ارسال کنید و اگر مورد خاصی مدنظرتان است آن را در رزومه‌تان قید کنید. اما انواع استخدام و همکاری در یک شرکت عبارتند از:

  • کارمندان ثابت یا مدت دار
  • کارمندان پاره وقت
  • کارآموزی
  • پیمانکاری
  • گزینه‌های ثابت یا پاره وقت بسته به زمان آزاد شما می‌تواند به شما فرصت کار بدهد. اگر دانشجو نیستید یا می‌توانید به صورت ثابت به کاری مشغول شوید گزینه کار ثابت مناسب شماست در غیر این‌صورت به دنبال کار پاره‌وقت باشید.

اگر تازه کار هستید یا می‌خواهید تازه وارد بازار کار شوید، گزینه کارآموزی بهترین گزینه است و گزینه پیمانکاری هم مناسب افرادی است که تجربه کافی برای انجام یک پروژه را دارند. این نوع همکاری و استخدام معمولا شرایط خاص خودش را دارد و شاید حتی قرارداد همکاری بین شرکت و یک گروه از افراد بسته شود.

نکات مهم برای استخدام در استارتاپ و شرکت های نوپا

درست است که پیوستن به یک شرکت نوپا و استارتاپ می‌تواند یک حرکت جالب، هوشمندانه و حتی تغییردهنده زندگی باشد. اما با دید باز به آن نگاه کنید.

دقت کنید که تفاوت زیادی بین استارتاپ‌ها و دیگر شرکت‌هاست. از جمله این که در استارتاپ‌ها شما باید هر لحظه منتظر تغییر باشید و باید بتوانید همزمان چند کار را انجام دهید. اگر اینها برایتان سخت است و دنبال کار روتین هستید بهتر است به دنبال مصاحبه در استارتاپ‌ها نروید. حتی گول مصاحبه استارتاپی که معمولا جذاب است را هم نخورید و واقع بینانه و با علایق خود به سمت استخدام در استارتاپ‌ها بروید.

سایر سوالات متداول در زمینه مصاحبه و استخدام

در یک مصاحبه، هدف اصلی شما این است که استخدام شوید. بنابراین دقت کنید حرکات اشتباهی در حین مصاحبه انجام ندهید.

  1. هیچ‌وقت از مصاحبه‌کننده نخواهید شرح فعالیت شرکت را توضیح دهد. همیشه از قبل اطلاعات لازم در مورد شرکت را خودتان به دست بیاورید.
  2. از شرکت قبلی که در آن مشغول بودید، تحت هیچ شرایطی بدگویی نکنید چون قطعا مدیران، حامیان هم هستند.
  3. از بیان جمله «من با رئیس خود کنار نیامدم» خودداری کنید.
  4. استرس خودتان را نشان ندهید. حتی اگر استرس دارید در جلسه به خود مسلط باشید.
  5. جمله «من می‌دانم که تجربه زیادی ندارم، اما ..» را به کار نبرید. حتی اگر تازه‌کار هستید به جای بیان این جمله از جملاتی مثل «من آماده یادگیری هستم» استفاده کنید.
  6. از گفتن جمله «همه چیز تو رزومه‌ام هست» بپرهیزید. این نوعی بی‌احترامی است.
  7. از بیان جملات کلیشه‌ای خودداری کنید. مثلا نگویید «کمال‌گرایی بزرگترین ضعف من است.»
  8. به موقع و در زمان معین شده برای مصاحبه حضور داشته باشید تا جمله «ببخشید دیر رسیدم» را نگویید.

مصاحبه بخشی جدایی‌ناپذیر از روند استخدام است. مصاحبه شغلی این فرصت اولیه را برای صاحبان کسب‌وکارها و جویندگان کار فراهم می‌کند تا در مورد تجربه کاری، تحصیلات و توانایی‌های بین فردی و همچنین خصوصیات فردی که امکان درج آنها در رزومه نیست صحبت کنند .از طرف دیگر؛ فرآیند مصاحبه کاری اغلب بهترین فرصت را برای پرسنل احتمالی فراهم می‌کند تا در مورد جنبه‌های مختلف کار و انتظارات شرکت تحقیق کنند.

دیدگاهتان را بنویسید