منتورها و اساتید
اشتباهات متداول در جذب سرمایه

اشتباهات متداول که استارتاپ‌ها در جذب سرمایه مرتکب می‌شوند

اشتباهات متداول در جذب سرمایه

بزرگترین ایده‌های دنیا مثل فیس‌بوک و گوگل هم بدون جذب سرمایه نمی‌توانستند به جایگاه امروزی خود برسند. در واقع صاحبان این ایده‌ها با برنامه‌ریزی دقیق و فعالیت حساب‌شده توانستند سرمایه مورد نیاز خود را در زمان مناسب و از سرمایه‌گذار مناسب جذب کنند و کسب‌‌وکار خود را به مراحل بالاتر برسانند. جذب سرمایه یکی از اساسی‌ترین و حساس‌ترین مراحل شکل‌گیری یک کسب‌وکار است که اشتباهات رایجی هم در آن وجود دارد. در این مقاله قصد داریم این اشتباهات را بررسی کرده و راه‌های جلوگیری از آن‌ها را به شما معرفی کنیم.

عدم آمادگی لازم در استارتاپ برای دریافت جذب سرمایه

بعضی از کارآفرینان فکر می‌کنند تنها مشکل استارتاپشان کمبود منابع مالی است و در صورت جذب سرمایه راه موفقیت آن‌ها بلافاصله هموار خواهد شد. اما باید توجه داشت که جذب سرمایه تنها بخشی از مشکلات را حل می‌کند و قادر نخواهد بود مشکلاتی از قبیل مشکلات ساختاری یا برنامه‌ریزی‌های اشتباه را از بین ببرد. زمانی می‌توان گفت یک استارتاپ آماده جذب سرمایه است که آن استارتاپ تیم اولیه شامل تخصص‌های لازم و برنامه‌ای بلندمدت (استراتژی) را در اختیار داشته باشد.

عدم آشنایی استارتاپ با گزینه‌های تامین مالی

دنیای امروز دنیای استارتاپ‌ها است و گزینه‌های تامین مالی برای استارتاپ‌های امروزی پرشمارند. در چنین شرایطی هر استارتاپ باید با توجه به شرایط و نیازهایش، مناسب‌ترین روش تامین مالی را انتخاب کند. آشنایی نداشتن با گزینه‌های موجود برای تامین مالی یکی از اشتباهات متداول در جذب سرمایه توسط کارآفرینان است که می‌تواند استارتاپ را به دردسر بیندازد.

اگر کارآفرین هستید بهتر است قبل از انتخاب روش تامین مالی مطالعات کافی را در این زمینه انجام داده و از کارشناسان کارآفرینی و مدیریت (خصوصا کسانی که در حوزه استارتاپ تخصص و تجربه دارند) کمک بگیرید.

عدم وجود دلیل قانع‌کننده برای جذب سرمایه در استارتاپ

اگر از سمت سرمایه‌گذار به ماجرا نگاه کنید، خواهید دید که سرمایه‌گذاری یک ریسک نسبتا بزرگ است. چرا که احتمال از دست دادن سرمایه و نرسیدن به سود همیشه وجود دارد. پس سرمایه‌گذاران نمی‌توانند ساده به یک ایده یا کارآفرین اعتماد کنند. کارآفرینان برای جذب سرمایه باید طرح و مدل کسب‌وکار تدوین کرده و دلایل قانع‌کننده‌ای به سرمایه‌گذاران بدهند. دلایلی مثل نیاز به نیروی انسانی متخصص، نیاز به گسترش توان بازاریابی، بهبود تکنولوژی، نیاز به فضای کاری، نیاز به تجهیزات یا نیاز به زیرساخت و مواد اولیه. به طور خلاصه می‌توان گفت شما باید به سرمایه‌گذار نشان بدهید ایده‌تان چه پتانسیلی داشته و با جذب چه سرمایه‌ای به این پتانسیل می‌رسد.

جذب سرمایه بیش از حد نیاز استارتاپ

استارتاپ‌ها باید با توجه به نیازهایشان سرمایه جذب کنند. این تصور که هر چه سرمایه بیشتری جذب شود شرایط بهتر خواهد بود غلط است. این سرمایه بیش از حد قبل از هر چیزی انتظارات سرمایه‌گذاران را در حدی غیرواقعی بالا برده و ممکن است حتی به دخالت آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های مدیریتی منجر شود.

ارزش‌گذاری غیر واقعی استارتاپ

بدون شک هر کارآفرینی ایده خود را اثرگذار و قدرتمند می‌بیند؛ برای همین است که یکی دیگر از اشتباهات متداول در جذب سرمایه، بالاتر نشان دادن ارزش شرکت از حد واقعی آن به حساب می‌آید. باید توجه داشته باشید که بالا بردن انتظارات سرمایه‌گذاران کمکی به شما نخواهد کرد. پس سعی نکنید ایده خود را بالاتر از چیزی که هست نشان دهید. برای تدوین طرح و مدل کسب‌وکار از یک مشاور باتجربه کمک بگیرید و ایده‌تان را همانطور که هست به سرمایه‌گذاران نشان دهید تا فشار غیرمنطقی روی شما و تیمتان قرار نگیرد.

فراموش کردن زاویه دید سرمایه‌گذار توسط استارتاپ

یک سرمایه‌گذار بیشتر از هر چیزی به بازگشت سرمایه یا ROI فکر می‌کند. کارآفرین باید بتواند ایده خود را به شکلی به سرمایه‌گذاران عرضه کند که از دیدگاه آنان جذاب باشد. یکی از راه‌های جلب نظر سرمایه‌گذاران همراه کردن آن‌ها با داستان و سختی‌های راه است؛ به شکلی که با شما احساس همدلی کنند. البته توجه داشته باشید که جلب احساس همدلی کافی نیست. بلکه باید در کنار ارائه جنبه‌های فنی و شایستگی‌ها، جلب همدلی می‌تواند به جلب اعتماد سرمایه‌گذاران کمک کند.

فراموش کردن رقبا

شما تنها کسی نیستید که برای جذب سرمایه از یک سرمایه‌گذار اقدام کرده‌اید. افراد دیگری با ایده مشابه شما یا حتی شرایط بهتر ممکن است با سرمایه‌گذار مورد نظر در ارتباط باشند. برای همین پرداختن به رقبا و مطالعه در مورد آن‌ها را فراموش نکنید.

جذب سرمایه در استارتاپ به روش اشتباه

همانطور که گفتیم هر روشی برای شرایط کسب‌وکار شما مناسب نیست. برای مثال اگر ایده شما برای یک کسب‌وکار B2B باشد، جذب سرمایه از طریق سرمایه‌گذاری جمعی و با استفاده از ظرفیت شبکه‌های اجتماعی ممکن نخواهد بود. این کسب‌وکارها باید به سرمایه‌گذاران فرشته مراجعه کنند.

عدم وجود برنامه کاری برای فرآیند جذب سرمایه در استارتاپ

در دنیای کارآفرینی برنامه‌ریزی و داشتن استراتژی مناسب برای هر مرحله از شکل‌گیری کسب‌وکار اولویت و اهمیت بسیار بالایی دارد. یکی از اشتباهات متداول در جذب سرمایه استارتاپ‌ها در نظر نگرفتن این نکته است.

در دنیای کارآفرینی برنامه‌ریزی و داشتن استراتژی مناسب برای هر مرحله از شکل‌گیری کسب‌وکار اولویت و اهمیت بسیار بالایی دارد. یکی از اشتباهات متداول در جذب سرمایه استارتاپ‌ها در نظر نگرفتن این نکته است. بهتر است برای جذب سرمایه ابتدا طرح کسب‌وکار را آماده کرده و سپس به آماده کردن فهرستی از مناسب‌ترین سرمایه‌گذارها برای کسب‌وکارتان بپردازید. مشاوره گرفتن از یک مشاور کسب‌وکار مجرب هم در این مرحله می‌تواند کمک‌کننده باشد.

عدم وجود طرح کسب‌وکار در استارتاپ

طرح کسب‌وکار برنامه شما برای اداره کردن شرکت و بالفعل کردن پتانسیل ایده‌تان است. سرمایه‌گذاران معمولا با مطالعه این طرح کسب‌وکار شما را ارزیابی کرده و برای سرمایه‌گذاری در آن تصمیم‌گیری می‌کنند. این گزارش باید کامل، واقع‌گرایانه و خوش‌خوان باشد. مهم‌ترین نکته در این مرحله این است که سعی نکنید کسب‌وکارتان را بهتر از چیزی که هست نشان دهید. چرا که انتظارات بالای سرمایه‌گذاران تنها فشار را روی شما و تیمتان بیشتر خواهد کرد.

در کنار یک طرح کسب‌وکار خوب، مهارت ارائه ایده به سرمایه‌گذاران هم اهمیت خاص خود را دارد. اگر کارآفرین نتواند شایستگی‌های ایده و تیم خود را با یک لحن مطمئن به سرمایه‌گذاران ارائه کند، احتمال اعتماد کردن آن‌ها به این کسب‌وکار و سرمایه‌گذاری در آن بسیار پایین خواهد بود.

عدم استفاده از تجربیات منتور در جذب سرمایه

دنیای کارآفرینی و استارتاپ با تئوری‌های آکادمیک هم‌خوانی زیادی ندارد. برای همین کارآفرینان باید از منتورهایی کمک بگیرید که تجربه کار در بازار یا حضور در تیم‌های مختلف را داشته باشند. انتقال تجربه یکی از مهم‌ترین عواملی است که می‌تواند به شما در مسیر موفقیت استارتاپتان کمک کند.

بیش از حد بازخورد گرفتن در روند جذب سرمایه

همانطور که گفتیم در جریان جذب سرمایه ممکن است نیاز داشته باشید با ده‌ها سرمایه‌گذار دیدار کنید. این سرمایه‌گذاران ممکن است پس از رد کردن ایده شما یک سری فیدبک یا بازخورد به شما ارائه دهند. به کار گرفتن این فیدبک‌ها برای بهبود ایده مفید است اما اگر این کار باعث ایجاد وسواس و افت اعتماد به نفس در شما و تیمتان شود، مضر خواهد بود. برای همین سعی کنید در کنار فیدبک گرفتن، اعتماد به نفس خود را حفظ کنید.

خوش‌بینی بیش از حد

مسیر یک کسب‌وکار از ایده تا اجرا یک مسیر پر پیچ و خم است که اتفاقات غیرمنتظره بسیاری در آن رخ می‌دهند. با وجود چنین مسیری، کارآفرین نمی‌تواند با یک نگاه خوش‌بینانه به موفقیت برسد. شما باید ریسک‌های مسیر را در نظر گرفته و با توجه به آن‌ها برنامه‌ریزی کنید. به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر در ارائه ایده خود به سرمایه‌گذار، تنها موارد مثبت و امیدوارکننده را ذکر کنید، اعتماد به شما بسیار سخت خواهد شد. چرا که سرمایه‌گذاران از ریسک‌ها و خطرهای مسیر کارآفرینی باخبرند. پس سعی کنید در برنامه‌ریزی و تدوین طرح کسب‌وکار، یک نگاه واقع‌بینانه داشته باشید.

عدم تعریف بازار هدف در استارتاپ

یکی از مهم‌ترین نکات در تدوین طرح کسب‌وکار و استراتژی، تعریف بازار هدف است. شما باید به سرمایه‌گذاران نشان دهید که چه بازاری را برای سرویس‌دهی مد نظر دارید و چه برنامه‌ای را برای جلب نظر این بخش از بازار در پیش خواهید گرفت. یکی دیگر از اشتباهات متداول در جذب سرمایه، تمرکز روی شرکت و برنامه‌های داخلی به‌جای تمرکز روی مشتری است. در دنیای امروز مشتری از هر چیزی برای کسب‌وکارها مهم‌تر به‌حساب می‌آید.

بیش از حد بها دادن به ایده

ایده شما هر چقدر قوی باشد برای اجرایی شدن به برنامه‌های دقیق تجاری و اقتصادی نیاز خواهد داشت. یکی دیگر از اشتباهات متداول در جذب سرمایه استارتاپ‌ها این است که تمرکز روی ایده قرار می‌گیرد و در مورد برنامه‌های تجاری و اقتصادی غفلت صورت می‌گیرد.

جذب سرمایه یکی از نیازهای اساسی و اولیه هر کسب‌وکار نوپایی است و هر ایده‌ای برای اجرایی شدن به آن نیاز دارد؛ اما باید توجه داشت که این مرحله یکی از پیچیده‌ترین و حساس‌ترین مراحل شکل‌گیری کسب‌وکار هم هست. در این مقاله به بررسی اشتباهات متداول در جذب سرمایه استارتاپ‌ها پرداختیم؛ اشتباهاتی که با جلوگیری از آن‌ها می‌توان شرایط بهتری را به‌عنوان یک کارآفرین تجربه کرد و به نتایج بهتری رسید.

سوالات متداول
جذب سرمایه برای استارتاپ چه مراحلی دارد؟

بهتر است ابتدا اهداف کسب‌وکار خود را مشخص کرده و برنامه‌های اجرایی را در قالب طرح کسب‌وکار (business plan) تدوین کنید. سپس با توجه به نیازهای کسب‌وکارتان سرمایه‌گذاران مناسب را انتخاب کرده و طرح کسب‌وکار را به آن‌ها ارائه دهید.

آیا باید برای پیش‌بینی ریسک‌ها بدبین بود؟

برای یک کارآفرین نه خوش‌بینی مطلق و نه بدبینی مطلق مفید خواهد بود. کارآفرین باید پتانسیل کسب‌وکار خود و شایستگی‌های تیمش را در کنار ریسک‌ها و چالش‌های احتمالی قرار داده و بهترین راه ممکن را انتخاب کند.

چرا کمک گرفتن از مشاوران و مربیان کسب‌وکار مهم است؟

تجربه‌ای که این افراد به شما منتقل می‌کنند باعث می‌شود از اشتباهات احتمالی جلوگیری کنید؛ چرا که دنیای کسب‌وکار دنیای دانش تئوریک نیست و به فهم عملی نیاز دارد.

مهم‌ترین اشتباهات متداول در جذب سرمایه چیست؟

• بی‌برنامه بودن • عدم آگاهی از گزینه‌های موجود • عدم وجود طرح کسب‌وکار باکیفیت و دقیق • عدم استفاده از تجربیات منتورها

دیدگاهتان را بنویسید