منتورها و اساتید
چگونه ایده خود را به سرمایه گذار ارائه دهیم؟

چگونه ایده خود را با موفقیت و به سرمایه‌گذاران ارائه دهیم؟

چگونه ایده خود را به سرمایه گذار ارائه دهیم؟

اگر یک کارآفرین هستید، باید بدانید که چگونه تجارت خود را ارائه کنید. جذب سرمایه گذار با یک برنامه‌ی تجاری طراحی شده اتفاق می‌افتد. تشخیص اینکه چه چیزی باعث ارزشمند بودن و ارزش سرمایه گذاری در کسب‌وکار شما می‌شود، به خود شما بستگی دارد. شما ممکن است پنج صفحه سابقه‌ی مالی اثبات شده و یک تحلیل عمیق از چگونگی مقابله با رقابت در چندین صنعت داشته باشید، اما به‌راحتی نمی‌توانید آن را به‌راحتی برای جذب سرمایه ارائه کنید زیرا، هنگامی که برای اولین بار به سمت سرمایه گذاران بزرگ و سرمایه گذاران خطرپذیر می‌روید، اغلب فقط ده دقیقه وقت دارید تا پرونده‌ی خود را مطرح کنید. در اینجا چگونگی موفقیت در رسیدن سریع آن آورده شده است.

برای جذب سرمایه چه باید کرد؟

جذب سرمایه‌گذار یکی از مراحل سخت است که با کمی برنامه‌ریزی و تفکر استراتژیک می‌توان بر آن فائق آمد. برای جذب سرمایه‌گذار چالش‌های بسیاری وجود دارد که در ادامه‌ی مقاله آن‌ها را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

برای جذب سرمایه‌گذار ابتدا وقت بگذارید و اهداف، دستاوردها و برنامه‌های آینده‌ی خود را کنار هم قرار دهید. هدف این است که فضایی ایجاد کنید ارائه‌ی آن برای شما آسان باشد و سرمایه‌گذاران را از تجارت شما هیجان‌زده کند. با توجه به این نکته، شما باید یک نسخه کوتاه از طرح کسب‌وکار یا استارتاپ خود داشته باشید که بتوانید در عرض ده دقیقه با آن صحبت کنید و همچنین یک نسخه‌ی گسترده که شامل همه مواردی باشد که بتوانید آن را با سرمایه‌گذار در قابل یک فایل یا بروشور به اشتراک بگذارید.

ارائه به سرمایه‌گذار نیاز به مهارت‌های بسیاری دارد

عدم وجود مهارت برای ارائه به سرمایه‌گذار می‌تواند مشکلات بسیاری زیادی را برای شما ایجاد کند. خود را برای مذاکره آماده کنید. عدم توانایی صحبت سریع درباره‌ی هر یک از عناصر کسب‌وکار شما باعث می‌شود کل تلاش شما بی‌فایده جلوه کند. بسیاری از کارآفرینان فکر می‌کنند که فقط با دانستن شغل خود می‌توانند به‌سرعت و به طور مختصر ارزش آن را توضیح دهند ولی این اشتباه است. ارائه برای جذب سرمایه نیاز به مهارت و توانایی در صحبت کردن و اصول مذاکره را دارد. برای تمرین وقت بگذارید، پیام رسانی خود را ساده کنید و فقط عناصری را حفظ کنید که باعث ایجاد هیجان نسبت به طرح کسب‌وکار شما می‌شوند.

طرح خود را با یک داستان جذاب شروع کنید. این داستان باید به مشکلی که شما در بازار حل می‌کنید رسیدگی کند. این کار مخاطبان شما را از بیرون دروازه درگیر می‌کند و سرمایه‌گذار را برای جذب در کار شما ترغیب می‌کند. اگر در این راستا آزمایشی انجام داده‌اید، سعی کنید داده‌های واقعی را ارائه دهید تا حس اطمینان و اعتماد را برانگیزید.

در ارائه به سرمایه‌گذار این موارد را فراموش نکنید

درباره‌ی بازار هدف کسب‌وکار خود صحبت کنید. در مرحله‌ی اول نگویید که همه‌ی افراد در جهان به طور بالقوه بازار هدف شما هستند، حتی اگر یک روز این موضوع درست باشد. در مورد محصول مورد نظر خود واقع بین باشید و بازار آن را مشخص کنید. این نه تنها مخاطبان شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بلکه به شما کمک می‌کند تا در مورد برنامه‌ی ارائه شده‌ی خود، استراتژیک‌تر فکر کنید. در این قسمت درباره‌ی رقیب‌هایتان نیز صحبت کنید. ویژگی‌ها / مزایای خود را عنوان و رقبای خود را معرفی کنید.

درآمد یا مدل تجاری خود را مشخص کنید. این مرحله برای جذب سرمایه بسیار مهم است. سرمایه‌گذاران بیشتر به این موضوع اهمیت می‌دهند. در قدم بعدی سرمایه‌گذاران را با آنچه که شما و تیم خود تا به امروز به دست آورده‌اید تحت تأثیر قرار دهید (فروش، قرارداد، راه‌اندازی محصول و موارد دیگر). همچنین پیش‌بینی‌های مالی خود را به اشتراک بگذارید. آنچه را که در طی سه تا پنج سال آینده (به ازای هر محصول) پیش‌بینی می‌کنید، نشان دهید. با اشتراک مفروضات خود باید از طرح و برنامه‌های خود پشتیبانی کنید.

استراتژی بازاریابی و فروش معمولاً یکی از بخشه‌ای مهم در زمینه‌ی سرمایه‌گذاران و یک طرح تجاری کامل است. چگونه به مشتریان خود دسترسی خواهید یافت؟ چقدر هزینه دارد؟ موفقیت را چگونه می‌توان ارزیابی کرد؟ باید برای تمامی این سؤال‌ها پاسخ مناسبی داشته باشید و بتوانید در موردشان سرمایه‌گذار را مجاب کنید. امور مالی شما به‌راحتی به شما امکان می‌دهد تا هزینه‌های جذب مشتری خود را محاسبه کنید. اما همچنین باید بگویید که چطور قصد دارید به مشتری برسید، در کدام کانال‌ها تبلیغ می‌کنید و حتی نمونه‌ای از پیام رسانی را ارائه دهید.

بیش از حد درباره‌ی مسائل فنی صحبت نکنید

تیم خود را معرفی کنید. سرمایه‌گذاران ابتدا روی افراد سرمایه‌گذاری می‌کنند و ثانیاً ایده‌ها، بنابراین حتماً جزئیات مربوط به تیم خود و اینکه چرا آن‌ها افراد مناسبی برای هدایت این شرکت هستند، را به اشتراک بگذارید. در قدم بعدی به روشنی بگویید که چه مقدار پول قبلاً در شرکت شما سرمایه‌گذاری شده است، درصد مالکیت توسط شما و چه مقدار بیشتر برای رفتن به سطح بعدی نیاز دارید (و در مورد آن سطح مشخص باشید). آیا شما نیاز به چندین بار تأمین مالی دارید؟ آیا سرمایه‌گذاری شما به دنبال یک اسکناس قابل تبدیل است، یک سهام عدالت است یا چیز دیگری؟ به مخاطب یادآوری کنید که چرا تیم مدیریتی شما توانایی مدیریت سرمایه‌گذاری خود را برای رشد دارد. به سرمایه‌گذاران بگویید که چقدر نیاز دارید، چرا به پول نیاز دارید. تمامی این توضیحات در جذب سرمایه‌گذار بسیار تاثیر گذار است. اگر به دنبال سرمایه‌های کلان سرمایه‌گذاری هستید، بیشتر سرمایه‌گذاران می‌خواهند بدانند استراتژی خروج شما چیست. آیا قصد دارید به بورس بروید (در واقع تعداد کمی از شرکت‌ها این کار را می‌کنند) یا چیز دیگری؟

مطالعه‌ی بیشتر در زمینه‌ی چالش‌های ارائه سرمایه‌گذار

برای مطالعه‌ی بیشتر در زمینه‌ی جذب سرمایه می‌توان به منابع زیر مراجعه کرد:

کتاب راهنمایی‌های پدر پولدار برای سرمایه‌گذاری اثر رابرت کیوساکی و شارون لچتر نشر انتشارات آوین

میکروبوک سرمایه‌گذار هوشمند اثر بنجامین گراهام نشر سبکتو

کتاب سرمایه‌گذاری هوشمند در بازار ایران اثر الهام رفیعی نشر موسسه فرهنگی هنری دیباگران تهران

کتاب درآمدی بر تأمین مالی و سرمایه‌گذاری خارجی در ایران اثر غلام‌نبی فیضی چکاب انتشارات شرکت چاپ و نشر بازرگانی

سرمایه‌گذاران از شما می‌خواهند که بتوانید از ادعاهای خود پشتیبانی کنید. آن‌ها از شما یک برنامه‌ی منظم و مدون می‌خواهند. امروزه سرمایه‌گذاری به یکی از عناصر مهم در رشد یک کسب‌وکار تبدیل شده است. خیلی از شرکت‌های خارجی بر روی کسب‌وکارهای داخلی سرمایه‌گذاری می‌کنند و از این جهت اقتصاد کشورها و به‌ویژه کشورهای در حال توسعه را با اقتصاد خارجی پیوند می‌زنند. این موضوع باعث شده است که شرکت‌های در جذب سرمایه‌گذار بسیار قوی عمل کنند. در این مسیر افراد و شرکت‌ها ممکن است با چالش‌های بسیار زیادی برخورد کنند که برای رشد کسب‌وکار خود باید بر آن‌ها پیروز شوند.

بسیاری از سرمایه‌گذاران نیازمند یک امنیت اقتصادی هستند. امنیت اقتصادی قراردادها و برنامه‌ریزی‌ها را تقویت می‌کند و از طرف دیگر موفقیت را تضمین می‌کند و احتمال شکست را کاهش می‌دهد. در این راستا، بهتر است شرکت‌های نیازمند به جذب سرمایه‌گذار کاملا شفاف و با استراتژی پیش روند.

در بیان خبرگان

در پاسخ به این سوال که چطور باید ایده خوبمان را به سرمایه‌گذار ارائه دهیم لازم است بدانید که پیچ‌دک و بیزینس پلن شما در این مرحله بسیار مهم است. به عبارتی؛ ارائه باید به قدری جذاب و منطقی باشد که سرمایه‌گذار را مجاب کند. توصیه شخصی من این است که اگر تصور می‌کنید ایده پولسازی دارید ماشین زیر پایتان را بفروشید و خرج ایده‌تان کنید.

سوالات متداول
برای جذب سرمایه آیا به سراغ افراد غیرمتخصص برویم؟

اگر سرمایه‌گذاران مرتبط و آشنا به حوزه‌ی کاری شما باشند، راحت‌تر و آگاهانه‌تر سرمایه‌گذاری می‌کنند ولی گاهی هم افراد نامرتبط به حوزه‌ی کاری شما سرمایه‌گذاری خطرپذیر را انجام می‌دهند.

در جذب سرمایه‌گذار بهتر است از چه چیزهایی صحبت نشود؟

بهتر است در جلسه جذب سرمایه‌گذار درباره‌ی سه موضوع اصلی یک: محصول یا سرویس، دو: استراتژی و برنامه آینده و سه: خودتان و گروهتان صحبت کنید. هر گونه حاشیه گویی ممکن است نتیجه‌ی عکس داشته باشد.

آیا باید رقم درخواستی خود را با سرمایه‌گذار در میان گذاشت؟

بله، باید به طور کاملا شفاف اهداف مالی و نیاز مالی خود را با سرمایه‌گذار در میان گذاشت.

دیدگاهتان را بنویسید