منتورها و اساتید
جذب سرمایه از شتابدهنده

هر آنچه باید درباره جذب سرمایه از شتاب‌دهنده‌ها بدانید

جذب سرمایه از شتابدهنده

در سال‌های اخیر، رشد اکوسیستم استارتاپی باعث شده است اصطلاحاتی مثل «شتاب‌دهنده» و «مرکز رشد» زیاد شنیده شوند. در نگاه عامه، هر استارتاپی می‌تواند به شتاب‌دهنده‌ای مراجعه کند و با جذب سرمایه، به رشدش سرعت ببخشد؛ اما این نگاهِ کلی برای کارآفرینانی که اهل رقابت‌اند، مناسب نیست. در این مقاله، قصد داریم بررسی کنیم که جذب سرمایه از شتاب‌دهنده برای چه کسب‌وکارهایی کاربردی است و چه شرایطی دارد.

زمان مناسب برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده‌ها

معمولاً استارتاپ‌ها در مرحله‌های اولیۀ شکل‌گیری، سراغ شتاب‌دهنده‌ها می‌روند. مناسب‌ترین زمان برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده زمانی است که ایده به‌طور کامل تعریف شده باشد و نمونۀ اولیه یا MVP از محصول موجود باشد.

کارآفرین باید بتواند پتانسیل استارتاپش را به شتاب‌دهنده نشان دهد. گاهی هم کسب‌وکار برای جذب سرمایۀ بیش‌تر یا ورود به بازاری جدید، به‌سمت جذب سرمایه از شتاب‌دهنده می‌رود.

نکته‌های مهم جذب سرمایه از شتاب‌دهنده

جذب سرمایه از شتاب‌دهنده باعث سرعت‌گرفتن رشد کسب‌وکار می‌شود؛ اما شرایط برای همۀ کسب‌وکارها یکسان نیست و ممکن است شرکت در برنامۀ شتاب‌دهنده برای هر کسب‌وکاری مناسب نباشد. برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده، باید به نکته‌های زیر دقت کنید:

  1. شتاب‌دهنده سهام‌دارتان خواهد شد: یکی از ویژگی‌های اساسیِ شتاب‌دهنده‌ها، دریافت‌کردن بخشی از سهام کسب‌وکار در ازای کمکی است که به آن کسب‌وکار می‌دهند. اگر وارد برنامۀ شتاب‌دهنده‌ای می‌شوید، باید بدانید که در آینده، 3 تا ۱۲ درصد از سهامتان به این شتاب‌دهنده تعلق می‌گیرد. اگر قصد ندارید سهام کسب‌وکارتان را با کسی شریک شوید یا نمی‌خواهید سهمتان کم شود، بهتر است از مرکزهای رشد و شتاب‌دهنده‌هایی که به‌صورت غیرانتفاعی کار می‌کنند استفاده کنید.
  2. بعضی از شتاب‌دهنده‌ها حضورتان را در محل الزامی می‌دانند: شتاب‌دهندۀ 500startup یکی از شتاب‌دهنده‌های بزرگ و موفق‌ دنیا است و هر کسب‌وکاری که بخواهد وارد برنامۀ این شتاب‌دهنده شود، باید به سیلیکون‌ولی در کالیفرنیا منتقل شود. بعضی از شتاب‌دهنده‌ها این الزام را برای استارتاپ‌ها قائل می‌شوند و اگر علاقه‌ای به نقل‌مکان نداشته باشید، از حمایت‌های آن‌ها محروم می‌شوید.
  3. شتاب‌دهنده تضمینی برای موفقیتتان نیست: همان طور که از اسم آن پیدا است، شتاب‌دهنده بستری برای شتاب‌دادن به یادگیری و جذب سرمایه برای کسب‌وکارهای نوپا است. موفقیتتان به پتانسیل ایده‌تان و پشتکار و شایستگی اعضای تیم بستگی دارد. اگر به این امید وارد برنامۀ شتاب‌دهنده می‌شوید که همۀ مشکلاتتان را حل کند، شانس موفقیتتان بسیار کم خواهد بود.

مراحل جذب سرمایه از شتاب‌دهنده

برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده به شیوه‌ای که برای استارتاپتان مفید باشد، بهتر است این فرایند را بگذرانید:

  1. تعیین نیازهای دقیق کسب‌وکار: همۀ کسب‌وکارها به میزان مشخصی حمایت نیاز ندارند. هر کسب‌وکار داستانی تازه است و برای موفقیت، مسیر منحصربه‌فردی دارد؛ از این رو، بهتر است قبل از هر گونه تصمیمی، برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده، مشخص کنید که استارتاپتان در چه مرحله‌ای است و برای گذر از این مرحله به چه منبع‌ها و کمک‌هایی نیاز دارید.
  2. انتخاب شتاب‌دهندۀ مناسب: در حال حاضر، شتاب‌دهنده‌های زیادی در ایران و جهان فعالیت دارند؛ سؤال این‌جاست که کارآفرین باید بر چه مبنایی شتاب‌دهندۀ مناسب را برای کسب‌وکارش انتخاب کند؟ برای پاسخ به این سؤال بهتر است ابتدا زمینۀ کاری شتاب‌دهنده را بررسی کنید؛ چراکه شتاب‌دهنده‌ها معمولاً زمینۀ تخصصی مشخصی دارند. هم‌چنین باید شرایط و برنامه‌های شتاب‌دهنده‌ها را بررسی کنید و ببینید کدام گزینه با شرایط کسب‌وکارتان سازگارتر است.
  3. گردآوری اسناد لازم: برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده، ابتدا باید اعتماد آن شتاب‌دهنده را به ایده‌تان جلب کنید؛ بنابراین لازم است ایده‌تان را در قالب اَسنادی مثل مدل و طرح کسب‌وکار و گزارش‌های پژوهشی به آن‌ها ارائه دهید. گردآوری این اسناد باید به‌دقت انجام شود و کاملاً واقع‌گرایانه باشد. علاوه بر این، کارآفرین باید بتواند با بیانی شیوا و دقیق، کسب‌وکارش را به شتاب‌دهنده ارائه کند.

اهمیت جذب سرمایه از شتاب‌دهنده

بسیاری از کارآفرینان می‌دانند که جذب سرمایه از شتاب‌دهنده مهم است. در این بخش، قصد داریم اهمیت این موضوع را بررسی کنیم.

حمایت همه‌جانبه

شتاب‌دهنده‌ها برای راه‌اندازی کسب‌وکار، فقط به جنبه‌های مالی توجه ندارند، بلکه به کارآفرینان جوان کمک می‌کنند که برای اجرای ایده‌شان عمل‌کرد بهتری داشته باشند. این کمک ابعاد مختلفی دارد؛ ازجمله برنامه‌های آموزشی و خدمات مشاوره‌ای که برای کارآفرینان کم‌تجربه بسیار کاربردی است.

فرصت شبکه‌سازی

پیوستن به برنامۀ شتاب‌دهنده‌ها تنها فرصت برای جذب سرمایه و گرفتن آموزش‌ برای راه‌اندازی کسب‌وکار نیست؛ اما با حضور در برنامۀ شتاب‌دهنده‌ها، کارآفرین فرصت پیدا می‌کند که با کارآفرینان و ایده‌پردازان دیگر آشنا شود و شبکه‌سازی کند.

دسترسی به سرمایه‌گذار

شتاب‌دهنده‌ها فضایی را فراهم می‌کنند که کارآفرینان بتوانند ایده‌شان را به سرمایه‌گذاران ارائه دهند و حمایتشان را جلب کنند. آن‌ها هم‌چنین با ارائۀ منابع آموزشی و مشاوره، به کارآفرینان کمک می‌کنند تا بتوانند ایده‌شان را بهتر ارائه دهند.

سرعت بالای یادگیری

بدون کمک شتاب‌دهنده‌ها، هر کارآفرین باید همۀ تجربه‌های لازم را با آزمون و خطا به دست بیاورد؛ درحالی‌که شتاب‌دهنده کمک می‌کند فرایند یادگیری سریع‌تر شود و انتقال تجربه به‌راحتی صورت گیرد.

خدمات بازاریابی

شرکت در برنامۀ شتاب‌دهنده‌ها و حضور در رویدادهای مرتبط با آن‌ها فرصتی است که کارآفرینان با استفاده از آن می‌توانند برندشان را به مردم معرفی کنند و میزان شناخت آن‌ها را از کسب‌وکارشان افزایش دهند.

کتاب‌های مرتبط با جذب سرمایه از شتاب‌دهنده

کتاب‌هایی که در ادامه معرفی می‌کنیم به شما کمک می‌کنند تا مناسب‌ترین شتاب‌دهنده را پیدا کنید و ایده‌تان را به‌خوبی ارائه‌ دهید.

هر آن‌چه باید راجع‌به شتاب‌دهنده‌ها بدانید

مهران منصوری در این کتاب سعی دارد به ایده‌پردازان و صاحبان کسب‌وکارهای نوپا کمک کند که شتاب‌دهنده‌ها و برنامه‌هایشان را بهتر بشناسند تا بتوانند متناسب با کسب‌وکارشان بهترین گزینۀ ممکن را انتخاب کنند. این کتابْ راهنمایی کامل برای کارآفرینان جوان و ایده‌پردازان خلاق است.

بیزنس‌پلن هوشمندانه

کارآفرینان جوان برای ورود به برنامۀ شتاب‌دهنده‌های بزرگ، باید ایده‌شان را ارائه دهند. بیزنس‌پلن ابزاری است که با آن می‌توان پتانسیل ایده را به سرمایه‌گذاران احتمالی نشان داد. استیو مقدم در این کتاب، چگونگیِ نوشتنِ بیزنس‌پلنِ تأثیرگذار و هوشمندانه را بررسی می‌کند و روشی برای طرح‌ریزی کسب‌وکار ارائه می‌دهد.

تجربۀ حضور در شتاب‌دهنده عبارت است از فرایندی پرسرعت و چالشی برای آموزش کارآفرینان جوان، با هدف سرعت‌بخشیدن به چرخۀ عمر کسب‌وکارهای خلاقانه. در برنامۀ شتاب‌دهنده‌ها، سال‌ها آموزش در قالب چند ماه آموزشِ عملیِ فشرده، گنجانده شده است.

برد فلد -هم‌بنیان‌گذار تک استارز

با این‌که برخی از رویدادهای شتاب‌دهنده مفید بود، اما رویدادهایی هم بودند که کاش به‌جای شرکت در آن‌ها روی توسعۀ‌ استارتاپم تمرکز می‌کردم.

جردن فلیگل – بنیان‌گذار کوچ‌آپ

حضور در برنامۀ شتاب‌دهنده به کسب‌وکارها کمک می‌کند که یادگیری و توسعه‌شان‌ را سرعت ببخشند؛ البته استارتاپ هم باید در مرحلۀ درستی به‌سراغ شتاب‌دهنده برود و از خدمات شتاب‌دهنده به‌طور هدفمند و برنامه‌ریزی‌شده استفاده کند. نمی‌توان گفت جذب سرمایه از شتاب‌دهنده می‌تواند موفقیت هر کسب‌وکاری را تضمین کند؛ اما اگر با برنامه‌ریزی و تحقیق به برنامۀ شتاب‌دهنده وارد شوند، استارتاپ برای رسیدن به موفقیت شانس بیش‌تری دارد.

در بیان خبرگان

شاید برایتان سوال باشد که جذب سرمایه از شتابدهنده بهتر است یا VC؟ جواب این سوال واقعا بستگی به سایز کسب‌و‌کارتان دارد. اگر مراحل ابتدایی را پشت سر گذاشته‌اید حتما وی‌سی‌ها گزینه در دسترس‌تری هستند. اما نکته مهم این است که در کنار جذب سرمایه از هر یک باید از خدمات مشاوره‌ای، مالی و ... از سمت آن‌ها نیز بهره‌مند شوید.

سوالات متداول
مناسب‌ترین زمان برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده چه زمانی است؟

مرحله‌های اولیۀ شکل‌گیری کسب‌وکار بهترین زمان برای جذب سرمایه از شتاب‌دهنده است، یعنی زمانی که طرح اولیه‌ای از محصول و مدل کسب‌وکار وجود دارد؛ اما فعالیت چندانی در بازار صورت نگرفته است.

چرا جذب سرمایه از شتاب‌دهنده برای استارتاپ‌ها اهمیت دارد؟

شتاب‌دهنده‌ها عموماً برنامه‌های چندجانبه و جامعی دارند که به استارتاپ‌ها برای رشد سریع‌تر و بهتر کمک می‌کند. شرکت در برنامۀ شتاب‌دهنده به‌غیر از جذب سرمایه مزیت‌های دیگری هم دارد؛ مثل شبکه‌سازی و انتقال تجربه و یادگیری سریع.

جذب سرمایه از شتاب‌دهنده چه مراحلی دارد؟

کارآفرینْ ابتدا باید ارزیابی کند که برای اجرای ایده‌اش به چه چیزهایی نیاز دارد. سپس شتاب‌دهنده‌ای را متناسب با همان نیازها انتخاب کند. پس از انتخاب شتاب‌دهندۀ مناسب، نوبت به گردآوری اَسناد لازم و ارائۀ آن‌ها به کارشناسان شتاب‌دهنده می‌رسد.

آیا ورود به برنامۀ شتاب‌دهنده برای همۀ کسب‌وکارها مناسب است؟

این تصور اشتباهی است که فکر کنیم هر کسب‌وکاری با هر شرایطی، اگر به برنامۀ شتاب‌دهنده وارد شود، پیشرفت می‌کند. این کسب‌وکارها معمولاً شرایط مناسب‌تری برای ورود به برنامۀ شتاب‌دهنده‌ها دارند: ۱. در مراحلِ اولیۀ شکل‌گیری‌اند. ۲. نمونۀ اولیه‌ای از محصولشان را در اختیار دارند. ۳. مشکلی ندارند که سهامشان را با شتاب‌دهنده شریک شوند.

دیدگاهتان را بنویسید