منتورها و اساتید
پیش بینی مالی

پیش ‌بینی‌های مالی و هزینه‌ها برای کسب‌وکار

پیش بینی مالی

اجرای ایده کسب و کار بدون تزریق سرمایه کافی ممکن نیست. این حقیقت بر کسی پوشیده نیست، اما زمانی که یک ایده‌پرداز تصمیم به اجرای ایده‌اش می‌گیرد چگونه باید این سرمایه را بیابد؟ سرمایه‌گذاران از چه طریقی به او و پروژه‌اش اعتماد خواهند کرد؟ در پاسخ باید گفت سرمایه‌گذاران، شتاب‌دهنده‌ها و تمام کسانی که از کسب‌وکارهای نوپا حمایت می‌کنند، به‌دنبال سندی هستند که اثبات کند ایده شما عملی است و در دوره‌های مختلف زمانی سوددهی خواهد داشت. این سند باید بتواند با برهان‌های منطقی و ریاضی این موضوع را به اثبات برساند. عموما این اتفاق از طریق طرح کسب و کار رخ می‌دهد.
مهم‌ترین بخش طرح کسب و کار برای سرمایه‌گذاران، بخش پیش‌بینی مالی برای کسب و کار است. اگر در تدوین این بخش موفق باشید، بیشتر راه جلب اعتماد سرمایه‌گذار و شرکای کلیدی را طی کرده‌اید.

در این مقاله قصد داریم به بررسی چیستی و چرایی پیش بینی مالی برای کسب و کار خصوصا کسب و کارهای نوپا بپردازیم. با ما همراه باشید.

پیش بینی مالی برای کسب و کار شامل چه مواردی است؟

بدیهی است که نمی‌توان فرمولی کلی و یکسان برای تمام ایده‌ها و کسب‌وکارها ارائه کرد؛ اما بخش پیش بینی مالی برای کسب و کار شامل یک‌سری عناصر کلیدی است که پوشش دادن آن‌ها به نفع شما خواهد بود. این موارد عبارتند از:

  • پیش‌بینی هزینه‌های ثابت

در این قسمت هزینه‌های لازم برای به‌راه‌افتادن کسب‌وکار تخمین زده می‌شوند. هزینه‌هایی مانند خرید میز، صندلی، لوازم اداری، دستگاه‌های لازم و… باید در این بخش آورده شوند. این هزینه‌ها در نهایت با هم جمع شده و ۱۰ درصد محض احتیاط (تغییرات قیمت‌ها، هزینه‌های غیرمنتظره و…) به آن‌ها افزوده خواهد شد. در تدوین این بخش لازم است دقت و زمان کافی صرف شود. زیرا در صورت تایید طرح شما، افزودن موارد جدید برای هزینه‌های ثابت موجب بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران به شما یا حتی بر هم خوردن توافق خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آموزش استارتاپ چیست؟

  • پیش‌بینی هزینه‌های متغیر

هر کسب‌وکار مقداری سرمایه برای راه‌اندازی دفتر، کارگاه و… نیاز دارد (هزینه‌های ثابت) و مقداری هزینه برای تولید هر واحد کالا (هزینه مواد اولیه، دستمزد کارگر و…) این هزینه‌ها را هزینه‌های متغیر می‌نامند. در پیش بینی مالی برای کسب و کار، پوشش هزینه‌های متغیر تولید از موارد مهم و اساسی به حساب می‌آید. به این هزینه‌ها «هزینه‌های فروش» (Cost of Sales) نیز می‌گویند.

  • جریان درآمدی

اینکه چه مواردی بر درآمد (Revenue) تاثیر می‌گذارند و سیستم قیمت‌گذاری چگونه خواهد بود در این بخش مورد بررسی قرار می‌گیرد. با وجود ورودی‌ها و خروجی‌هایی که در بخش‌های قبل (هزینه متغیر و ثابت) تخمین زده شد، یک تخمین نهایی از درآمد مورد انتظار کسب‌وکار زده می‌شود. نکته مهم در مورد این بخش، صداقت کامل و بررسی تمام سناریوهای ممکن است. اینکه تنها سعی کنیم جنبه‌های روشن و احتمالات مثبت را بررسی کنیم، انتظارات سرمایه‌گذاران را به‌شکلی غیر واقعی بالا خواهد برد. این انتظارات بالا باعث ایجاد اضطراب در زمان اجرای ایده خواهد شد و عملکرد شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. نکته‌ی مهم دیگر این است که باید تمام تخمین‌ها را با محاسبات مربوط به آن پشتیبانی کنید. اعداد، ارقام و شکل‌ها بدون توضیح کافی قادر نخواهند بود اعتماد لازم را جلب کنند.

بیشتر بخوانید

منتور کیست؟

  • نقطه سر به سر

وقتی فروش به حدی برسد که درآمد با هزینه‌ها (هزینه‌های ثابت به‌علاوه هزینه‌های متغیر تا آن لحظه) برابر شود، به نقطه سر‌به‌سری رسیده‌ایم. یکی از نکاتی که سرمایه‌گذاران در زمان مطالعه پیش بینی مالی شما توجه ویژه‌ای به آن دارند همین نقطه سر‌به‌سر است. در واقع برای سرمایه‌داران مهم‌ترین چیز بازگشت سرمایه و سوددهی پروژه است. نقطه سر‌به‌سر زمانی است که شما به مرز سوددهی رسیده‌اید.

  • ترازنامه

در بخش ترازنامه ارزش خالص شرکت در پایان دوره 6 ماهه یا یکساله تخمین زده می‌شود. ارزش خالص عبارت است از حاصل جمع (تفریق) دارایی‌ها و بدهی‌های شرکت در یک زمان خاص. معمولا برای ترازنامه دوره یک‌ساله را در نظر می‌گیرند.

بیشتر بخوانید

فرهنگ سازمانی چیست؟

پیش بینی مالی برای کسب و کار چه کاربردی دارد؟

هر چقدر هم که ایده شما خلاقانه باشد و پتانسیل بالایی داشته باشد، بدون داشتن طرح و نقشه قبلی به موفقیت نخواهید رسید. این گزاره حتی در مورد کارهای کوچک روزانه هم صدق می‌کند. بارها دیده‌ایم که افراد موفق و بزرگ برای تمام لحظات و کارهای خود برنامه‌ای دقیق تنظیم کرده‌اند. در حال حاضر بزرگترین شرکت‌های دنیا هم قبل از ایجاد هرگونه تغییری، سودها و زیان‌های احتمالی آن را بررسی کرده و با یک برنامه‌ریزی دقیق به سراغ انجام آن می‌روند.

بیشتر بخوانید: mvp چیست؟

پیش بینی مالی برای کسب و کار نوپای شما (یا هر کسب و کار دیگری) دو امتیاز ویژه دارد. اول از همه اینکه شما به‌عنوان صاحب ایده، نگاهی واقع‌بینانه‌تر به ایده خود خواهید داشت. ایده‌ها زمانی که وارد مرحله اجرا می‌شوند با محدودیت‌ها و ریسک‌های جهان واقعی روبه‌رو خواهند شد و ممکن است خیلی زود شکست بخورند. آمار به ما می‌گوید که بیش از 80 درصد کسب‌وکارهای نوپا در سال‌های اولیه راه‌اندازی با شکست مواجه می‌شوند. بسیاری از این کسب‌وکارهای شکست خورده ایده‌های خوبی هم دارند. اما نداشتن برنامه دقیق برای روبه‌رو شدن با موانع احتمالی دلیل عمده شکست آن‌ها است.

در مورد استراتژی رشد در استارتاپ بیشتر بخوانید

امتیاز دوم تدوین پیش بینی مالی برای کسب و کار، جلب اعتماد دیگران است. شما در ذهن خودتان ایده را پرورانده‌اید و به خوب بودن آن ایمان دارید. اما یک فرد دیگر که از این افکار بی‌خبر است، چگونه می‌تواند از عملی بودن و سوددهی ایده شما مطمئن شود؟ چگونه می‌توانید اعتماد یک سرمایه‌گذار را (خصوصا در این شرایط اقتصادی) جلب کنید؟ برای این سوالات پاسخی به جز ارائه طرح کسب و کار وجود ندارد. پیش بینی مالی به‌نوعی قلب طرح کسب و کار شما محسوب می‌شود. با داشتن پیش‌بینی مالی مقبول و مناسب، می‌توانید اعتماد افراد مختلف، از شریک کلیدی تا سرمایه‌گذار را جلب کنید.

بیشتر بخوانید

شبکه سازی در استارتاپ

چگونه می‌توان رشد درآمد را پیش‌بینی کرد؟

در تدوین پیش بینی مالی برای کسب و کار، همواره درآمد و هزینه‌ها محاسبه می‌شوند. اما در این میان یک شاخص هست که عموما نادیده گرفته می‌شود. این شاخص «رشد درآمد» (Revenue Growth) نام دارد.

شاید تا به امروز چیزی از این مفهوم نشنیده باشید و برای همین اهمیت آن را دست کم بگیرید. اما در حال حاضر در سطح جهان استفاده گسترده‌ای از این شاخص برای اثبات سودده بودن یک ایده می‌شود. ویلیام مک‌کویلان (یکی از مدیران ارشد شرکت سرمایه‌گذاری Frontline Ventures) می‌گوید:«اگر کسب و کاری کالای اساسی تولید می‌کند یا به‌دنبال جا گرفتن در بازار می‌گردد، نرخ رشد درآمد ماهانه یکی از اولین چیزهایی است که از آن‌ها درخواست می‌کنم». نرخ رشد درآمد ماهانه پیش‌بینی شما نسبت به سرعت رشد کسب و کار نوپا است. ارائه این شاخص، دید جامع‌تری را به خود صاحب ایده و بررسی‌کنندگان آن خواهد داد.

برای محاسبه نرخ رشد درآمد کافی است درآمد یک ماه را منهای ماه قبلی کرده و تقسیم بر ۱۰۰ برابر درآمد ماه قبلی کنیم.

بیشتر بخوانید: معیار رشد چیست؟

راهکار تنظیم پیش‌بینی واقع‌بینانه برای کسب و کار نوپا

  • زمان کافی به پیش‌بینی هزینه اختصاص دهید. بررسی کسب‌وکارهای مشابه ایده‌تان باعث می‌شود دید جامع‌تری نسبت به تمام موارد لازم برای راه‌اندازی کسب‌وکار پیدا کنید. تحقیقات قبل از تدوین طرح کسب و کار گاهی ۱۰ برابر نوشتن آن زمان می‌برد.
  • واقع‌بینانه عمل کردن اساسی‌ترین نکته در برنامه‌ریزی مالی است. اگر برای مثال حقوق یک نیروی برنامه‌نویس را متناسب با سطح تخصص مورد نیاز شرکت تخمین نزنید (برنامه‌نویس حرفه‌ای لازم دارید اما حقوق پیشنهادی متناسب یک برنامه‌نویس تازه‌کار است) بعدا با مشکل مواجه خواهید شد. همچنین از اغراق بپرهیزید. در قسمت تخمین درآمد و ترازنامه‌های مالی حتی سناریوهای منفی را هم در نظر بگیرید.
  • از تخمین هزینه‌های غیرمنتظره غافل نشوید. همیشه ۱۰ درصد به هزینه تخمین زده شده اضافه کنید.
  • از یک مدیر مالی یا حسابدار در صورت نیاز مشورت بگیرید. محاسبات مالی عموما پیچیده‌اند و در صورت نداشتن تخصص ممکن است در انجام آن‌ها اشتباه کنید.
  • از عواملی که ممکن است بر اقتصاد کشور تاثیر بگذارند غافل نشوید. افزایش تورم یا قیمت مواد اولیه عواملی هستند که باعث بر هم خوردن نظم اقتصادی و به‌هم‌ریختن برنامه‌های شما می‌شوند.

بیشتر بخوانید

مدیریت منابع انسانی

هر کسب‌وکاری برای راه‌افتادن به منابع مالی مناسب نیاز دارد. جذب این منابع خصوصا برای استارتاپ‌ها در گرو جلب اعتماد سرمایه‌گذاران است. برای این کار معمولا از طرح کسب‌وکار و در قلب آن، پیش‌ بینی های مالی برای کسب و کار استفاده می‌شود. این پیش‌بینی‌ها به دیگران اثبات می‌کنند که ایده شما قابل اجرا و دارای پتانسیل سوددهی است. علاوه بر این، داشتن طرح و برنامه دقیق بر اساس پیش‌ بینی‌های ریاضی، از هدر رفتن منابع مالی جلوگیری خواهد کرد. برای تدوین یک پیش‌بینی مالی مناسب برای کسب‌وکار باید واقع‌گرا و دقیق بود. جمع‌آوری اطلاعات کافی از کسب‌وکارهای مشابه، محاسبات شفاف و دقیق و صداقت کامل از پیش‌نیازهای تنظیم یک مدل کسب و کار خوب و کاربردی هستند.

در بیان خبرگان

قلب تپنده استارتاپ این قسمت است که بسیار در طرح کسب و کار حائز توجه و اهمیت میباشد. پیش‌بینی مالی در 3 یا 5 سال اول استارتاپ نشان میدهد که نوآوران چه قدر به آینده طرح خود توجه کرده‌اند و هزینه و درآمد و نقطه سر به سر و سود دهی را درست پیش بینی کرده‌اند. این دقیقا بخشی است که همه سرمایه‌گذاران و شتابدهنده‌ها برای جذب طرح و ایده به سراغش میروند. شاید بهتر است بگوییم طرح کسب و کار با کیفیت و قابل اهمیت علاوه بر یونیک بودن ایده وابسته به آنالیز مالی حرفه‌ای دارد. مطالعه دقیق بازار و اطلاعات رقبا و مشاوران حرفه‌ای در زمینه مالی میتواند به داشتن آینده بهتری برای طرح منجر شود و مشتاقان سرمایه‌گذاری از موسسات و شرکتهای بزرگ را به طرف خود جذب کند. برای نوشتن پیش‌بینی مالی و هزینه‌ها حتما پیشنهاد میشود که مشاوری که در طی یکسال اول شروع کسب و کار میتواند کنار تیم باشد را انتخاب کنید تا در صورتی که سال اول براساس شرایط خاص، تحمیلی و مدیریتی موفق نبودید براساس تجربه سال اول بتوانید اقدام به ویرایش مجدد و برآوردهای منطقی‌تر برای سال‌های بعدی بکنید.

سوالات متداول
چه مواردی در پیش‌بینی هزینه‌های کسب‌وکار در نظر گرفته می‌شوند؟

برای پیش‌بینی هزینه‌های کسب‌وکار باید ابتدا هزینه‌های ثابت (اجاره دفتر یا خرید ابزار) و هزینه‌های متغیر (هزینه تمام شده هر واحد تولید) را پیش‌بینی کرد و سپس جریان درآمدی را تخمین زد.

نقطه سر به سر چیست؟

زمانی که درآمد حاصل از فروش با هزینه‌های ثابت و متغیر تولید برابر شود به نقطه سر به سری رسیده‌اید. این نقطه همان مرز سوددهی است و هر واحد فروش بعد از رسیدن به این نقطه باعث ایجاد سود می‌شود.

چرا پیش بینی مالی کسب و کار مهم است؟

پیش‌بینی مالی به شما کمک می‌کند اجرایی بودن ایده خود را در دنیای واقعی بررسی کنید. این پیش‌بینی همچنین باعث می‌شود موانع احتمالی را شناسایی کرده و برای گذر از آن‌ها طرح و نقشه قبلی داشته باشید.

چگونه می‌توان پیش‌بینی هزینه‌های واقع‌بینانه‌تری داشت؟

برای واقعی‌تر شدن پیش‌بینی‌ها در کارآفرینی، معمولا ۱۰ درصد به هزینه‌های پیش‌بینی شده اضافه می‌شود. اضافه کردن این ۱۰ درصد به شما کمک می‌کند برای روبرو شدن با شرایطی مثل تورم یا حوادث غیرمنتظره آماده شوید.

دیدگاهتان را بنویسید